Telefon: ​29 36 00 79

Vi sætter viden og aftaler i stedet for magt

​Ordet faglighed går igen, når botilbuddet Hedegaards medarbejdere beskriver indsatsen for beboerne på den gamle dyrlægegård uden for Skjern.

Lederen og stedfortræderen er begge uddannede pædagoger med flere års erfaring i arbejdet med udviklingshæmmede og sårbare unge. Næsten alle medarbejdere på stedet er også pædagoger på nær to, som er sygeplejerske og sosu-assistent. Her er ingen selvlærte, der prædiker hård disciplin og øretæver til dem, der ikke retter ind. Tværtimod.

Nul magtanvendelser

Siden 2009 har Hedegaard ikke haft et eneste tilfælde af magtanvendelse. Og det til trods for, at beboerne på Hedegaard i høj grad er unge, som reagerer voldsomt, når verden går dem imod.

- Vores beboere er vant til at blive lagt ned, men hvis vi sætter os på dem, tager vi jo ansvaret fra dem. I stedet lægger vi ansvaret tilbage til dem, men står ved siden af og er klar til at hjælpe dem. Vi aftaler med dem, hvordan de skal styre sig selv, og hvad vi skal gøre, når de bliver vrede og frustrerede. Og når de glemmer det, minder vi dem om det og tilpasser aftalen, så vi kan holde dem fast på deres ansvar, siger Hedegaards leder Elisabeth Bakkensen.

​​

Fingerspidsfornemmelser er ikke nok

Det kræver konkret viden at flytte et menneske med så komplekse problemer. Hedegaards personale har samlet en bred og specialiseret viden på områder, som er relevante i forhold til målgruppen: udviklingspsykologi, neuropædagogik, affektregulering, håndtering af misbrug, ADHD, personlighedsforstyrrelser med mere.

- Vi skal vide, hvad hver enkelt beboer har behov for og hvad, der skal til for at flytte ham. Hvis der er ting, han har svært ved på grund af en hjerneskade, skal vi vide, hvordan vi så gør. Det er ikke nok med fingerspidsfornemmelser.

- Vores handleplaner er målrettede og målbare. Så kan vi dokumentere en udvikling og fortælle sagsbehandlerne, hvad der er sket siden sidst, siger stedfortræder Hanne Højgaard.

​​

En lang gåtur giver luft

Beboerne på Hedegaard passer ikke rigtig ind nogen steder. De har klaret sig skidt i skolen, har flere anbringelser bag sig og nogle af dem er dømt for tyveri, vold eller seksualforbrydelser. Men der ikke hegn omkring Hedegaard af den grund.

- De hænger i gardinerne og smider med tingene, når de kommer her, og der er blevet råbt mange ord ude på gårdspladsen. Når det bliver for svært, har vi en aftale om, at det ok at gå en tur ud over markerne og få luft. Vi er fire kilometer fra byen, så der er ingen steder at løbe hen. Men man må godt ringe og sige, at man gerne vil hentes, når man er kølet af, siger Elisabeth Bakkensen.

èn ledig plads
27-06-2019
Vi har pt. èn ledig plads
Læs hele nyheden
Hedegaard har nu til huse to steder.
01-11-2018
Vi har lejet et stort hus på adressen Industrivej i Skjern .
Læs hele nyheden
Foredragsholder om
01-08-2018
Vil i høre et spænde foredrag om " det at bo på et bosted", så kommer èn af beboerne på Hedegaard gerne og giver et oplæg.
Læs hele nyheden

Selvejende Institution Hedegaard​

CVR: 30293363 

Holstebrovej 92

6900 Skjern​

Telefon: 29 36 00 79

E-mail: info@botilbudhedegaard.dk​​